Email: imsigalas@hotmail.com | Τηλ.: 6944 396049 | | English

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ιωάννη Μ. Σιγάλα
Παιδοψυχιάτρου, διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών


Ο Dr. Ιωάννης Σιγάλας είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποίαν εισήχθη το 1973 με υποτροφία.

Το 1982 έγινε δεκτός στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου όπου ξεκίνησε προσωπική θεραπεία και εκπαίδευση στην Οικογενειακή και Ομαδική Ψυχοθεραπεία.

Το 1985 απέκτησε την ειδικότητα της Πνευμονολογίας - Φυματιολογίας, την οποία άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα, αφού το επιστημονικό του ενδιαφέρον είχε ήδη στραφεί στα θέματα της Ψυχικής Υγείας.

Το 1988 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά από άσκηση στην περίοδο 1989 – 1994, απέκτησε την ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής.

Τέλος, το 2010 του χορηγήθηκε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ψυχοθεραπείας από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας.

 

Οι επιστημονικές / επαγγελματικές δραστηριότητες του Dr. Σιγάλα είναι οι εξής:

Παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής (ΚΠΨΥ) Αθήνας από το 1995 έως σήμερα. Από το 1998 είναι Υπεύθυνος Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Κέντρο αυτό. Από το 2019 εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με βαθμό Διευθυντή, συνεχίζοντας να εργάζεται στο ΚΠΨΥ.

Επιστημονικός συνεργάτης του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (1992 – σήμερα), με θεραπευτικό και εκπαιδευτικό έργο.

Διδάσκων στο Διαπανεπιστημιακό – Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση, την Υγεία, την Εργασία», που διεξάγεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Επόπτης της Θεραπευτικής Ομάδας του τμήματος Ψυχολογικής Απεξάρτησης Ιεράς Οδού της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Επιστημονικός Συνεργάτης του Θεραπευτικού Προγράμματος «Νόστος» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), για θέματα Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας (1995 – 2000).

Σύμβουλος Παιδοψυχίατρος στις Κατασκηνώσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (1994 – 2000), καθώς και σε αντίστοιχα προγράμματα της Αγροτικής Τράπεζας (1996 – 2000).

Συντονιστής στο Πρόγραμμα Κατάρτισης Στελεχών-Μητέρων Αναδοχής, το οποίο επιχορηγήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και υλοποιήθηκε στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο (Π.Ε.Ν.) Καλλιθέας (1994 – 1995). Την ίδια περίοδο εργάστηκε και σαν σύμβουλος παιδοψυχίατρος του Π.Ε.Ν.

Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, στους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας (1987 –1989). Εκεί ασχολήθηκε με θέματα Κοινωνικής Ψυχιατρικής (Πρόληψη Ψυχικής Υγείας, Αγωγή Κοινότητας, εργασία με Ομάδες και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία).

Πνευμονολόγος στο Ι.Κ.Α. Παραλίας Διστόμου (1986 –1989).

Από το 1996 έως το 2019 ο Dr. Ιωάννης Σιγάλας είχε ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα, σαν παιδοψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής.

 

Άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις οποίες έχει πάρει μέρος είναι οι ακόλουθες:

Σαν Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής (ΚΠΨΥ) Αθήνας έχει αναλάβει την επιστημονική οργάνωση μεγάλου αριθμού επιμορφωτικών προγραμμάτων για υγειονομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του Ι.Κ.Α. Στα προγράμματα αυτά έχει πάρει μέρος και σαν εκπαιδευτής. Παράλληλα οργανώνει συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα για ειδικούς της ψυχικής υγείας και γονείς εντός του ΚΠΨΥ.

Το 1997 συντόνισε εργαστήριο με θέμα «Προγράμματα Οικογένειας» στο Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Προσωπικού ΚΕ.Θ.Ε.Α., που έγινε στην Αθήνα. Στο ίδιο εργαστήριο παρουσίασε και εισήγηση με θέμα «Το Πρόγραμμα Οικογένειας του Θ.Π. Νόστος. Φιλοσοφία, δομή, ιδιαιτερότητες».

Το 1999 ήταν εκπαιδευτής στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για Στελέχη Αγωγής Υγείας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Την περίοδο 1999 –2000 εργάστηκε σαν εκπαιδευτής στο βιωματικό σεμινάριο 115 ωρών για την δυναμική της Ομάδας και της Οικογένειας, καθώς και την Επικοινωνία, στα πλαίσια του προγράμματος «Επιμόρφωση καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την Συμβουλευτική», που οργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

Τον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο 2009 δίδαξε σε διημερίδες επιμόρφωσης καθηγητών που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Πτυχιούχων Πανεπιστημίου με θέματα σχετικά με την Εφηβεία.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια, ενώ έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Είμαι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών.

Οι δραστηριότητες που τον ξεκουράζουν και τον αναζωογονούν στον ελεύθερο χρόνο του είναι η φωτογραφία και η κηπουρική.