Email: imsigalas@hotmail.com | Τηλ.: 6944 396049 | | English

Κλινικη Άσκηση Φοιτητων
Από Την Θεωρία Στην Δράση Και Την Προσφορά

Ευρεία περίληψη

(Το κείμενο αυτό συντάχθηκε με την συνεργασία της Κοινωνικής Λειτουργού κυρίας Θάλειας Τρακάκη, η οποία έχει επιπλέον έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κλινική άσκηση των φοιτητών στο ΚΠΨΥ Αθήνας)

Στο κείμενο αυτό περιγράφονται συνοπτικά οι αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται η πρακτική άσκηση φοιτητών στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής (ΚΠΨΥ) ΠΕΔΥ Αθήνας. Παράλληλα με το διαγνωστικό, θεραπευτικό και διοικητικό του έργο, το ΚΠΨΥ εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που αφορά τους ειδικούς που εργάζονται σ’ αυτό, τους διοικητικούς και υγειονομικούς υπαλλήλους του ΙΚΑ (στην περίοδο που το ΚΠΨΥ υπαγόταν στο ΙΚΑ), καθώς και φοιτητές και σπουδαστές από Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχες με την λειτουργία του (http://www.imsigalas.gr/k0702.php).

 

Βασικές αρχές:

Θεωρούμε ότι οι ασκούμενοι φοιτητές χρειάζεται να αναπτύξουν κυρίως πρακτικές δεξιότητες, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να εξασκήσουν το επάγγελμά τους και επιπλέον χρειάζεται να μάθουν τον τρόπο να τις αναζητούν και, στην πραγματικότητα, να τις διεκδικούν από τους εκπαιδευτές τους. Χρειάζεται δηλαδή να εγκαταλείψουν την παθητική – δεκτική στάση, στην οποίαν όλοι βρισκόμαστε στην διάρκεια των σχολικών μας χρόνων, αλλά και στις ανώτερες σπουδές, να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να συμπληρώσουν την κατάρτισή τους. Για τον σκοπό αυτόν αξιοποιούμε βιωματικές εκπαιδευτικές τεχνικές, όπως αυτές έχουν αναπτυχθεί στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) από τους Γ. και Β. Βασιλείου, ενώ παράλληλα έχουμε μελετήσει τις αρχές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που περιγράφονται πολύ ικανοποιητικά στο βιβλίο του Δημήτρη Κόκκου “Εκπαίδευση ενηλίκων. Ανιχνεύοντας το πεδίο” από τις Εκδόσεις “Μεταίχμιο” (2005). Αναφέρεται λοιπόν ότι οι ενήλικες:

 

Παράλληλα οι ασκούμενοι συμμετέχουν σε βιωματικά σεμινάρια, που συμβάλλουν κυρίως στην ουσιαστικότερη γνωριμία τους με τις πρακτικές διαστάσεις των κλινικών δραστηριοτήτων του ΚΠΨΥ και των ειδικών που εργάζονται σε αυτό. Στην διάρκεια των σεμιναρίων αυτών:

 

 

Περιγραφή του προγράμματος πρακτικής άσκησης

Γίνεται σε συνεργασία με δημόσιες σχολές τριτοβάθμιας ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και αφορά προπτυχιακή ή μεταπτυχιακή κλινική άσκηση ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, λογοπεδικών, ειδικών παιδαγωγών, εργοθεραπευτών, ειδικών επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και επισκεπτριών υγείας στο Κέντρο μας. Η άσκηση των φοιτητών διαρκεί 6 - 9 μήνες. Κάθε φοιτητής έχει τον προσωπικό του εκπαιδευτή – επόπτη. Οι στόχοι της εκπαίδευσης των φοιτητών είναι οι εξής:

Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, οι φοιτητές συμμετέχουν σε δύο ομαδικά σεμινάρια:

 

 

Αξιολόγηση του προγράμματος από τους ίδιους τους φοιτητές.

Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής περιόδου οι φοιτητές συμμετέχουν σε μια άσκηση, στην οποία καλούνται να αξιολογήσουν ποσοτικά και ποιοτικά την εκπαίδευσή τους στο Κέντρο. Μεταξύ των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει η άσκηση αυτή, είναι οι εξής:

 

Είναι φανερό λοιπόν από τα γράμματα αυτά ότι οι φοιτητές εντάσσονται ενεργά στις δραστηριότητες του Κέντρου, εργάζονται εντατικά και έρχονται σε επαφή με γονείς και παιδιά. Επιπλέον, ενώ όλες οι ομάδες ασκουμένων εργάζονται με μεγάλη υπευθυνότητα και με συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση, εκφράζονται χωρίς φόβο, με θάρρος και χιούμορ, κάτι, για το οποίο όλοι οι ειδικοί του Κέντρου που ασχολούμαστε με την εκπαίδευση, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Είμαστε όμως και ευγνώμονες για τα παιδιά αυτά, που, παλεύοντας να αποκτήσουν τις απαραίτητες πρακτικές δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν μια θέση στην σκληρή αγορά εργασίας της χώρας μας, φωτίζουν την καθημερινότητά μας με την ζωντάνια, την αισιοδοξία, την ζεστασιά και το χιούμορ τους.

Σημείωση. Η εργασία αυτή πρόκειται να δημοσιευθεί σε πιο ολοκληρωμένη μορφή σε κατάλληλο περιοδικό Ψυχικής Υγείας. Θα υπάρξει ενημέρωση, όταν οριστικοποιηθεί η δημοσίευση.